Vragen en Antwoorden

  • Home
  • Vragen en Antwoorden

Het geheim van de warmtepomp is zijn rendement. Een warmtepomp gebruikt elektrische energie voor de compressor en geeft warmte af aan het cv-systeem. Het 'geheim' is dat daarbij 1 eenheid elektrische energie omgezet wordt in 3 à 4 eenheden warmte voor verwarming.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp

De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn. Hierbij is het belangrijk dat het afgiftesysteem voldoende oppervlakte heeft Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later betere isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen. Lukt dat niet, dan kun je een paar dingen (laten) aanpassen: • Je kunt bestaande radiatoren verbeteren met een radiatorventilator. Die bevestig je op of onder de radiator. Hij zorgt ervoor dat de warmte van de radiator sneller verspreid wordt. • Je kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door grotere of dikkere radiatoren of door speciale radiatoren voor lage temperatuur. Je kunt ook 1 of 2 radiatoren bijplaatsen. • Je kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die zijn gemaakt voor verwarmen met lage temperaturen.

• Als je cv-ketel het nog goed doet, en nog niet zo oud is (bijvoorbeeld zo’n 5 jaar) kan je een hybride warmtepomp naast je huidige cv-ketel installeren. Je hoeft je cv-ketel niet voortijdig te vervangen of te wachten tot je cv-ketel aan vervanging toe is. • Ook als je cv-ketel al wat ouder is kun je een hybride warmtepomp aanschaffen. Maar investeren in betere isolatie om gas te besparen is een betere keuze. Zo kun je straks in één keer overstappen op een volledig elektrische warmtepomp zodra je cv-ketel aan vervanging toe is. • Je kunt er ook voor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen die je de eerste jaren nog hybride gebruikt en -als je woning er klaar voor is- ook volledig elektrisch kunt inzetten. Hiervoor zijn nog wel enkele aanpassingen nodig, maar je kunt dezelfde warmtepomp blijven gebruiken. Dit wordt ook wel een all-electric-ready installatie genoemd.

Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie. Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo'n 8.100 euro kwijt. Voor een all-electric warmtepomp betaalt u in de meeste gevallen tussen € 8.000,- en € 15.000,-. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende. Bovendien is er een aantrekkelijke subsidie waarmee je zo'n 2.500 euro kan terugkrijgen. En verder gaat je energierekening omlaag met een hybride warmtepomp. Ontdek meer over de kosten en subsidie, en hoeveel je op je energierekening bespaart. Nee, je hebt geen zonnepanelen nodig als je een warmtepomp neemt. Ook als je stroom van het elektriciteitsnet afneemt, ga je met een warmtepomp besparen op je energierekening. In onze besparingen houden we dan ook geen rekening met zonnepanelen. Wel kunnen zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp extra voordeel opleveren voor je portemonnee. Een deel van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gaat rechtstreeks naar de warmtepomp. Die stroom hoef je dus niet in te kopen van het net. Daarnaast kan je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert verrekenen met de stroom die je van het net afhaalt. Dat heet salderen. Dat werkt zo: jouw zonnepalen wekken vooral in de zomer stroom op, en veel minder in de winter. Terwijl jouw warmtepomp vooral in de winter stroom gebruikt om je huis te verwarmen. Door de salderingsregeling maakt dit niet uit: je kan de zonnestroom die je in de zomer aan het net levert wegstrepen tegen de stroom die je warmtepomp in de wintermaanden verbruikt. Daardoor is je energierekening een stuk lager. Het voordeel voor het klimaat zit vooral in de zonnestroom die rechtstreeks naar je warmtepomp gaat. Want ook als je zonnepanelen hebt, gebruik je nog steeds energie van het stroomnet. En die zorgt voor een hogere CO2-uitstoot dan jouw zelf opgewekte zonnestroom. Voor het milieu is het daarom goed om je eigen zonnestroom slim te gebruik. Bij een volledig elektrische warmtepomp kan je bijvoorbeeld inregelen dat je het voorraadvat voor warm water overdag opwarmt met de stroom van je eigen zonnepanelen. Goed om te weten: ook als je geen zonnepanelen hebt, heb je met een warmtepomp een lagere energierekening dan met een cv-ketel op gas.

Nee, je hebt geen zonnepanelen nodig als je een warmtepomp neemt. Ook als je stroom van het elektriciteitsnet afneemt, ga je met een warmtepomp besparen op je energierekening. In onze besparingen houden we dan ook geen rekening met zonnepanelen. Wel kunnen zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp extra voordeel opleveren voor je portemonnee. Een deel van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gaat rechtstreeks naar de warmtepomp. Die stroom hoef je dus niet in te kopen van het net. Daarnaast kan je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert verrekenen met de stroom die je van het net afhaalt. Dat heet salderen. Dat werkt zo: jouw zonnepalen wekken vooral in de zomer stroom op, en veel minder in de winter. Terwijl jouw warmtepomp vooral in de winter stroom gebruikt om je huis te verwarmen. Door de salderingsregeling maakt dit niet uit: je kan de zonnestroom die je in de zomer aan het net levert wegstrepen tegen de stroom die je warmtepomp in de wintermaanden verbruikt. Daardoor is je energierekening een stuk lager. Het voordeel voor het klimaat zit vooral in de zonnestroom die rechtstreeks naar je warmtepomp gaat. Want ook als je zonnepanelen hebt, gebruik je nog steeds energie van het stroomnet. En die zorgt voor een hogere CO2-uitstoot dan jouw zelf opgewekte zonnestroom. Voor het milieu is het daarom goed om je eigen zonnestroom slim te gebruik. Bij een volledig elektrische warmtepomp kan je bijvoorbeeld inregelen dat je het voorraadvat voor warm water overdag opwarmt met de stroom van je eigen zonnepanelen. Goed om te weten: ook als je geen zonnepanelen hebt, heb je met een warmtepomp een lagere energierekening dan met een cv-ketel op gas.

Een all-electric warmtepomp verwarmt een woning zonder hulp van een ander verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp heeft die hulp wél nodig. In zo’n systeem zorgt de (elektrische) warmtepomp vrijwel het hele jaar voor voldoende warmte in huis. Op héél koude dagen lukt dat niet en moet de cv-ketel bijspringen. Een all-electric warmtepomp is in de praktijk mogelijk in een woning die goed geïsoleerd is. Met een hybride warmtepomp bent u (nog) niet van het gas af, maar maakt u uw huis wél een stuk duurzamer. Het gasverbruik voor verwarming ligt met een hybride warmtepomp zo’n 70% lager dan met alleen een cv-ketel.

Helaas zijn niet alle woningen in Nederland al geschikt voor een all-electric warmtepomp. De meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd moeten eerst worden voorzien van (meer) isolatie. Een huis dat ná 2000 is gebouwd, kunt u in de meeste gevallen probleemloos verwarmen met een all-electric warmtepomp. Sinds een paar jaar zijn nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal zo goed geïsoleerd dat ze geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan al geplaatst worden in een huis met matige isolatie of een huis dat deels is na-geïsoleerd.

De door Feenstra geleverde airco’s zijn het meest geschikt voor het koelen én (bij)verwarmen van slaapkamers; studeerkamers; en andere niet al te grote ruimtes. Na het doorlopen van de Aircokiezer, ontvangt u een globale prijsindicatie en kunt u direct een offerte aanvragen. Een van onze adviseurs neemt dan contact met u op om te bespreken welke airco geschikt is voor uw specifieke situatie.

Haier levert kwalitatief hoogwaardige airco’s en zorgt voor deskundige installatie door onze eigen vaklieden. U krijgt 5 jaar productgarantie en garantie op installatie. Bij goed onderhoud van uw airco kunt u zeker 12 tot 15 jaar genieten van koude en warmte. Vergeet niet ook een storings- en onderhoudscontract af te sluiten, dan bent u verzekerd van goed onderhoud en hulp bij een onverhoopte storing.

Een airco is een warmtepomp en warmtepompen zijn duurzame verwarmingstoestellen die een belangrijke rol hebben in de energietransitie. Gebruik van de airco als (bij)verwarming is zeer efficiënt. Het rendement van de airco is namelijk minimaal 3 keer zo hoog als dat van uw cv-ketel! De door onz geleverde airco’s kunnen allemaal ook verwarmen.

Open chat
Scan the code
Hallo 👋
Bedankt dat u contact heeft opgenomen met 'GREEN ACTIONS.'
Hoe kunnen we u helpen?